Skip to content

Het sluipend gif

Gif

Gisteren heb ik een Pro Demos lezing bijgewoond van ‘de baas’ van het Openbaar Ministerie. Uiteraard ging het daarbij vooral over zijn vak, namelijk het strafbaar stellen van bepaalde gedragingen en/of handelingen wat ‘tot op zekere hoogte’ geregeld is in het wetboek van Strafrecht/ Strafvordering. Maar hij had het ook over een fenomeen wat hij ‘het sluipend gif’ noemt. Tijdens de discussie noemde iemand uit het publiek als voorbeeld van dit gif het gedrag van onze hedendaagse politici. Leugenachtige politici willen, als je het ze vraagt, het liefst een zelfde soort ‘typetje’ terug als na aanleiding van een politiek schandaal er weer eentje wordt gewipt. Een ander voorbeeld was van de baas zelf afkomstig. Zo zat hij tijdens een avondje zappen op de televisie het programma Zembla te kijken waarin de publieke zorg werd opgeworpen om Nederland als toenemende ‘narco-staat’. Dit terwijl er op precies hetzelfde moment maar net één net verder zappen het programma ‘spuiten en slikken’ te zien was. Over ‘mixed feelings’ gesproken.

Goed en kwaad

De scheidslijn tussen goed en kwaad is altijd al onderhevig geweest aan en het zoeken naar en vinden van consensus, maar wordt het niet eens tijd om de zoekenden onder ons eens vanaf het begin een goed voorbeeld te geven? Zou zoiets in onze huidige samenleving werken? Pieter Derks?

https://youtu.be/wZF6kVH5UFM

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*